Trelleborgs kommun, Kommunledningsförvaltningen, Hållbar utveckling

Vi bygger om och bygger nytt! Vill du vara med på vår fortsatta utvecklingsresa, ska du läsa vidare. Tillsammans arbetar vi för att Trelleborgs kommun ska vara en attraktiv arbetsplats som präglas av öppenhet, respekt och ansvar, vilka är våra gemensamma värderingar. Vi ser fram emot att just Du blir en av våra nya kollegor. Välkommen till oss och Trelleborg.
Här börjar Sverige!

Arbetsplatsen

Avdelningen för Hållbar utveckling vid Trelleborgs kommun arbetar för kunskapshöjning och för att förverkliga en hållbar utveckling med hänsyn till människa, natur och våra begränsade resurser. Du kommer att ingå i ett ambitiöst team om ca 10 personer, samtidigt som du till viss del självständigt verkställer olika delar i projekt och deltar i kommunens löpande hållbarhetsarbete. Du arbetar till störst del som klimat- och energirådgivare för Trelleborgs och Burlövs kommuner. Dessutom kommer du en dag i veckan att tillbringa arbetsdagen i Burlövs kommun, Trelleborgs samverkanskommun i energi- och klimatrådgivningen.

Arbetsuppgifter

Din titel blir Energi- och klimatsamordnare, men med fokus på energi- och klimatrådgivning. Du kommer att arbeta med strategiska energi- och klimatfrågor, med särskilt fokus på energi, samt med uppföljning och styrning av kommunens hållbarhetsintegrering inom energi- och klimatområdet. I ansvaret ligger även att bidra och delta i utvecklingen av kommunens processer med fokus på kvalitet och uppföljning utifrån den politiskt beslutade budgetprocessen med en hållbarhetsrapport. En förutsättning för att bidra till beslutsstöd av hög kvalitet är självklart ett nära samarbete med kommunens verksamheter. I arbetet ingår också att arbeta tillsammans med kollegor inom och utanför avdelningen för att säkerställa en hållbar utveckling i Trelleborgs kommun.

Din främsta arbetsuppgift blir att arbeta med energi- och klimatsamordning som huvudprojektledare för EKR-arbetet och kommer att ingå i ett regionalt team med bland annat miljö- och energisamordnare.

Som energi- och klimatsamordnare är huvuduppdraget att förmedla lokalt och regionalt anpassad kunskap om klimatpåverkan, energianvändning och förutsättningar att ändra energianvändning i lokaler och bostäder. För mer information om energi- och klimatsamordning ur ett nationellt perspektiv, se gärna: www.energimyndigheten.se/ekr/omuppdraget

Du kommer främst att arbeta med rådgivning till privatpersoner i villa och bostadsrättsföreningar, små- och medelstora företag, föreningar och organisationer. Ditt arbete ska bidra till att nå det nationella halveringsmålet till 2050.

Viktiga ansvarsområden:

  • Svara på inkommande rådgivningsfrågor per telefon, mejl och besök till kontoret.
  • Identifiera och kontakta bostadsrättsföreningar och små- och medelstora företag, föreningar och organisationer och erbjuda rådgivning.
  • Medverka i något av energimyndighetens nationella insatsprojekt kring teman solenergi och/eller transporter.
  • Genomföra kampanjer, bemanna montrar, skriva pressmeddelanden och medverka i media för att synliggöra rådgivningen till rätt målgrupper.
  • Följa upp rådgivningens effekt och ge fortsatt stöd till att energieffektiviseringsåtgärder genomförs.
  • Delta i gemensamma projekt inom det regionala energi- och klimatrådgivningsarbetet, nätverksträffar, avstämningar, regionala mässor och kampanjer.

Kvalifikationer

Akademisk examen omfattande byggnaders energisystem såsom t ex civilingenjör eller högskoleingenjör inriktning byggnadsteknik, alternativt motsvarande erfarenhet med inriktning på byggnaders energianvändning, eller akademisk examen inom miljö, klimat eller likvärdig utbildning.

  • God förmåga att kommunicera med lekmän om miljö, klimat och energi- och byggtekniska frågor och förmåga att sätta sig in i deras situation.
  • Goda kunskaper om byggnaders installationer samt goda kunskaper om byggnaden som system
  • God kommunikationsförmåga med goda kunskaper i svenska, både skriftligt och muntligt.
  • God förmåga att arbeta mot uppsatta mål och följa upp resultat i energi- och klimatarbetet.

 Meriterande erfarenheter

  • Genomfört Energimyndighetens energi- och klimatrådgivningsutbildning.
  • Erfarenhet av rådgivning inom energieffektivisering och energianvändningens klimatpåverkan.
  • Kunskap om solenergi och/eller hållbara transporter.
  • Erfarenhet av att arbeta i projekt.
  • Erfarenhet av att planera och genomföra kampanjer och evenemang.
  • Erfarenhet av att kommunicera med hushåll, organisationer och företag.

Övrigt

Arbetet sker huvudsakligen på kontorstid men rådgivning till bostadsrättsföreningar, bemanning av montrar på mässor etc förekommer dock ofta på kvällstid och ibland helger.

Förvaltningen tillämpar förtroendearbetstid med möjlighet att ta ut kompledighet. Vi månar om möjlighet till ett flexibelt arbetssätt för att kunna kombinera yrkes- och privatliv på ett bra sätt.

Friskvårdsbidrag 1200 kr/år

Arbetstid/varaktighet

1år visstidsanställning med möjlighet till tillsvidareanställning.

Omfattning 100%.

Tillträde

2019-01-01 eller enligt överenskommelse.

Kontakt

Lina Wedin Hansson Hållbarhetschef, 0729-76 51 09.
Fackliga kontakter: www.trelleborg.se/facket.

Sista ansökningsdag

2018-11-01 via vårt rekryteringssystem, ej via brev eller e-post. I denna rekrytering arbetar vi med löpande urval.

Inför rekryteringsarbetet har Trelleborgs kommun noggrant tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Trelleborg
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer 2018/416
Kontakt
  • Lina Wedin Hansson, Hållbarhetschef, 0729-76 51 09
Publicerat 2018-10-01
Sista ansökningsdag 2018-11-01

Tillbaka till lediga jobb